Tietoa meistä
Vuonna 1983 yhtiön omistaja Nokia liitti yhteen Sakon ja Tikkakosken, yrityksen joka oli tunnettu ensin kuluttajatuotteiden ja myöhemmin aseiden valmistajana. Aivan kuten Sakon kohdalla, myös Tikkakosken historia on rikas ja mielenkiintoinen – tarina, joka asettuu historiallisten konfliktien aikakausille. Nykypäivänä Tikka on tärkeä osa Sakon tarinaa, jonka tuotevalikoima muodostaa ison osan yrityksen toiminnasta.
Tikkakosken tehdas sai alkunsa 1890-luvulla pienestä konepajasta Laukaalla.
Suomen itsenäistyttyä aloitettiin asetuotanto Puolustusministeriön ollessa merkittävin tilaaja. 1930-luvun lopussa Tikkakoski kasvoi voimakkaasti puolustusteollisuuden tilauksien myötä. Tuotevalikoimaan kuuluivat tuolloin Suomi-konepistoolit, jota valmistettiin jo ennen sotaa, patruunat, konekiväärit, konekiväärien patruunavyöt sekä aseiden osat. 1920-luvun loppupuolella saksalainen tehtailija Willy Daugs oli jo hankkinut valtaosan Tikkakosken osakkeista. Sodan loputtua saksalaisomisteisuus muodostui ongelmaksi: Rauhansopimus edellytti kaiken Suomessa sijaitsevan saksalaisomaisuuden siirtoa liittoutuneille – käytännössä Neuvostoliitolle – josta tuli Tikkakosken pääomistaja vuonna 1947.
Neuvostoliittolaisomistuksen alaisena Tikkakosken asetuotanto lopetettiin ja tuotanto keskitettiin muihin tuotteisiin, erityisesti Tikka-ompelukoneisiin. Vuonna 1957 joukko liikemiehiä osti Tikkakosken osakkeet Neuvostoliitolta – maksuvälineenä toimivat kyseiset ompelukoneet. Vain 10 vuotta myöhemmin Osuuspankkien Keskusosuuspankki (OKO) hankki yhtiön osake-enemmistön.
Ollessaan jälleen suomalaisomisteinen yhtiö, Tikkakoski jatkoi aseiden valmistusta. Aiemmin kaikki mallit koottiin muualta hankituista osista, mutta 1960-luvun lopulla syntyi ensimmäinen, täysin Tikkakosken suunnittelema ja valmistama kivääri M76.
Nokia osti Tikkakosken vuonna 1974, muutama vuosi sen jälkeen kun yhtiö oli ostanut Suomen Kaapelitehtaan, Sakon silloisen omistajan. Nokia omisti nyt kaksi tärkeintä yksityistä asetehdasta Suomessa, ja kesään 1982 mennessä yhtiö oli laatinut suunnitelman Sakon ja Tikkakosken yhteenliittämisestä. Fuusion tavoitteena oli lokakuu 1983. Vaikka Tikkakoski oli yhtiönä paremmassa tilanteessa, fuusio suosi suurempaa yhtiötä Sakoa. Tämä tarkoitti sitä, että Tikkakoski liitettäisiin osaksi Sakoa, minkä vuoksi oli todennäköistä, että yhdistymisen myötä Sako pystyisi jatkamaan ydinliiketoimintaansa – aseiden valmistusta.
Keväällä 1983 uusi juhlamalli Sako-Tikka oli etenemässä sarjatuotantovaiheeseen. Kesällä 1983 fuusion valmistelut oli saatu päätökseen ja yhdistyminen tapahtui saman vuoden syksynä. Uusi yritysnimi, Oy Sako-Tikka Ab rekisteröitiin Suomen Patentti- ja rekisterihallituksessa 29. syyskuuta 1983.
Toukokuussa 1985 Nokia ilmoitti merkittävistä uudelleenjärjestelyistä metalliteollisuuden sektorillaan. Lopputuloksena, vasta puolitoista vuotta toiminnassa ollut Oy Sako-Tikka Ab liitettäisiin emoyhtiöön. Tehtaat jatkaisivat aseiden valmistusta Sako- ja Tikka-brändien alla, mutta itse tehtaat nimettäisiin uudelleen ilmaisemaan niiden historiallista merkitystä: Nokia Machinery/Sako Factories sekä Nokia Machinery/Tikka Factories. Tämän myötä Tikkakosken nimi sellaisenaan katosi lähes satavuotisen historiansa päätteeksi. Muutokset tulivat lainvoimaisiksi 1. tammikuuta 1986.